Our Trusted. 24 x 7 hours free delivery!

Hrvatska književnica iz Kanade Katarina Pejaković predstavila svoje dvije nove knjige u Vinkovcima

U utorak 11. lipnja u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima upriličeno je predstavljanje dvije najnovije knjige poznate hrvatske književnice iz Kanade Katarine Pejaković. Radi se o romanu Knjiga postanka i zbirci pjesama Mjesec boje jagode koje su prije nekoliko dana izašle iz tiska u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Sve nazočne u ime Hrvatske matice iseljenika i OMH u Vinkovcima, uvodno, je pozdravio Silvio Jergović, voditelj vukovarske podružnice HMI. Nakon pozdrava nastupila je učenica 4. razreda srednje glazbene škole Petra Jozinović koja je na violini izvela skladbu Ch. Dancla: Koncertna Etida br.1, op. 73. Nakon toga je Silvio Jergović ukratko predstavio autoricu Katarinu Pejaković, njezin dosadašnji rad i što je do sada izdala. Zatim je profesorica Ivana Petričević, koja je uredila, lektorirala i obavila korekturu govorila o Knjizi postanka.

U romanu se kao light motiv javlja ljubav prema Domovini koja je proizašla iz ljubavi prema Božjoj riječi i veličanju onih iskonskih ljudski riječi, a to su vjera, istina i nacionalna osviještenost. Glavni protagonisti ovog romana su Stipo i Mara, prikazuju se njihove preokupacije i to osoba, jedne koja je nasilno morala doći iz Domovine u Kanadu i osobe koja je rođena na kanadskom tlu, ali je zbog očeve ljubavi prema Domovini i dalje gajila ljubav prema svojim korijenima. Zanimljivo je koliko autorica pitko prelazi, jer radi se o paralelnim radnjama, iz jedne priče u drugu priču, tako da se roman čita u jednom dahu. Za ilustraciju prof. Petričević je pročitala nekoliko ulomaka iz romana. Nakon toga Gabrijel Bičanić  učenik 5. razreda Osnovne glazbene škole J. Runjanina u Vinkovcima na harmonici odsvirao skladbu Balada F. Burgmullera.

Zbirku pjesama Mjesec boje jagode i cjelokupni pjesnički opus autorice predstavila je prof. Višnja Sorčik koja je lektorirala ovu zbirku. Zbirku je uredio poznati hrvatski književnik i branitelj Ante Nadomir Tadić Šutra. Na poticaj profesorice Sorčik autorica je pročitala nekoliko svojih pjesama iz zbirke.

Na kraju je autorica govorila o slikama koje se nalaze na omotu knjiga. Omote knjiga oblikovao je Dejan Duraković profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Slika na naslovnici Knjige postanka, kolorirana grafika, djelo je poznatog hrvatskog slikara Ivana Lackovića Croate, dok je sliku za zbirku pjesama naslikala Tilly Milton, rođ. Kosovič, Hrvatica iz Kanade koja je prijateljica s autoricom.

Naslovnicu, crtež u ulju „MJESEC BOJE JAGODE“, izradila je hrvatsko-kanadska umjetnica, Tilly (r. Kosovič) Milton, s prebivalištem u gradu Burnaby, u Britanskoj Kolumbiji. Njezina duga povijest kreativnog izražavanja započela je u ranom djetinjstvu i razvila se kroz samostalno učenje i studij na Vancouver School of Art. Njezina šezdesetogodišnja profesionalna karijera podržana svestranim talentom i vještinama u crtanju, slikanju, glazbenom izvođenju i podučavanju i mentorstvu mladih umjetnika.

Uljane slike Tilly Milton usredotočene su na realizam i istražuju niz tema uključujući krajolik, mrtvu prirodu, portrete i religiozne teme, a često su inspirirane prirodnom ljepotom i dubokom poviješću Like u Hrvatskoj, rodnog mjesta njezine obitelji i uspješno je proizvela brojne slike koje slave tradiciju kraja iz kojega potječe. Iako rođena u Kanadi, ostajala je bliska svojoj hrvatskoj zajednici i župi u Vancouver-u i rodbini u Hrvatskoj koju je puno puta posjetila.

Na kraju predstavljanja učenica 2. razreda Srednje glazbene škole u Vinkovcima Iva Šustić na klaviru je odsvirala skladbu Ljubica hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

S lijeva na desno: Višnja Sorčik,